Welcome To My Blog ! Follow me or go Home ?


MY WORLD (DUNIA SAYA)


ULAM RAJA
Saturday 11 August 2012 | 21:52 | 1 Comments
Asalamualaikum kawan2.Hari ini saya nak kongsi tentang "Ulam Raja"
Jom kita baca maklumat ulam- ulaman.


Pengenalan

Ulam Raja (Cosmos caudatus) merupakan sejenis ulam dari famili Compositae yang popular di Malaysia di samping ulam-ulaman lain seperti Tenggek Burung, Jering, Petai, Daun Cekur, Timun, Terung Lalap dan sebagainya. Ulam raja juga di panggil dengan epbagai nama di negara lain iaitu King Salad, Cosmos, Kenikir ; Randa midang (Indonesia), Ulam Raja ; Intan Berayun; Pelampong (Malaysia) ; Cosmos ; Turay-turay; Onwad (Filipina), Daoruang khana; Kkamhae (Thailand). Ulam Raja juga ditanam sebagai pokok hiasan kerana bunganya yang cantik dan berwarna warni. Kebanyajan ulam raja di tanam dalam pasu keliling rumah untuk kegunaan sendiri tetapi petani komersil menanamnya dalam kebun. Tidak ada angka rasmi keluasan tanaman ulam raja di Malaysia tetaapi penulis mengganggarkan sekitar 140 - 175 hektar. Artikel ini ditulis sebagai berkongsi pengetahuan berkaitan tanaman ulam raja berdasarkan pengalaman penulis sebagai pegawai pertanian dan membuat banyak rujukan dari buku-buku teknikal dan maklumat dalam laman web.


Ulam Raja biasanya ia boleh tumbuh hingga mencapai 2 meter tingginya. Tumbuhan ini sesuai ditanam di semua jenis tanah dan ketinggian yang paling sesuai untuk pertumbuhannya ialah pada 200 meter dari aras laut. Ia membiak melalui biji benih yang dihasilkan selepas bunganya matang. Tumbuhan ini dipercayai berasal dari Amerika latin tetapi boleh didapati tumbuh secara liar disemua negara ASEAN seperti Malaysia, Indonesia, Thailand dan sebagainya. Kajian dimakmal menunjukkan yang ulam raja mengandungi 0.3 peratus protein, 0.4 peratus lemak dan karbohidrat serta kaya dengan kalsium dan vitamin A.


Kandungan zat permakanan bagi 100 gram ulam raja mengikut pembacaan saya dripada buku "Vegetables in South East Asia : PROSEA" yang diterbitkan pada 1995 mengandungi 93 gram air, Karbohiderat (04 g), Lemak (0.4 g), Serat (1.6 g), Ash (1.6 g), Ca (270 mg), Vitamin A (0.9 mg) dan tenaga cuma 70 Kilojoule. Daun ulam raja merupakan bahagian yang di makan sama ada segar atau di celur untuk dimakan walau pun ada yang kata macam bau minyak tanah (turpentine) atau 'Langu' kata orang Jawa Muar. Dipercayai ulam raja akan membersihkan darah dan menguatkan tulang siapa yang sering makan sebagai ulam. Dari segi pertanian tanaman ulam raja dapat mengawal pertumbuhan lalang (Imperata cylindrica) didalam kawasan kebun.

Khasiat

Ulam raja digunakan dalam perubatan tradisional kerana khasiatnya yang dikatakan dapat mencuci darah dari bahan toksik dan juga dapat menguatkan tulang. Kajian juga mendapati bahan kimia Klorofom yang diekstrak dari daun ulam raja mengandungi costunolide, stigmasterol, lutein dan bipyridine yang dikatakan dapat merencatkan aktiviti sesetengah bakteria dan fungus seperti candida albicans dan Bacillus subtilis dan juga E.coli. Ulam raja biasanya dimakan mentah terus dan jarang-jarang di masak atau dicelur. Cara ini dapat mempastikan khasiat ulam raja masih segar dan original.

Past | Future