Welcome To My Blog ! Follow me or go Home ?


MY WORLD (DUNIA SAYA)


Khasiat "BUAH PELAGA"
Tuesday, 30 April 2013 | 02:51 | 0 Comments

Buah pelaga hijau adalah salah satu rempah yang paling mahal mengikut berat, tetapi sedikit diperlukan untuk menghasilkan rasanya. Adalah cara terbaik ia disimpan dalam balang bertutup, kerana bila terdedah atau dikisar, ia akan kehilangan rasa dan baunya dengan cepat. Walau bagaimanapun, benih buah pelaga kisar berkualiti tinggi sering lebih mudah didapati dan murah dan merupakan pengganti yang boleh diterima.
Di Asia Selatan, buah pelaga hijau sering digunakan dalam gula-gula tradisional India dan di teh rempah (masala chai). Buah pelaga hitam kerap digunakan dalam penyediaan rempah-ratus (garam masala) untuk kari. Ia juga digunakan dalam masakan nasi biryani dan sebagai hiasan dalam beras basmathi dan hidangan lain. Ia sering dirujuk sebagai buah pelaga gemuk kerana besarnya. Buah pelaga banyak dikunyah dan digunakan dalam banyak cara yang sama seperti gula-gula getah.

Antara khasiatnya :

MENGHARUMKAN BAU MULUT
Bagi mereka yang mengalami masalah mulut berbau, dengan mengunyah biji buah pelaga secara perlahan-lahan, dikatakan boleh memberi keharuman pada mulut. Selain itu, melalui cara yang sama, biji buah pelaga dikatakan mampu mengatasi masalah kesukaran bernafas serta mengubati batuk dan gatal-gatal kerongkong. Kegunaan lain ialah menghilangkan masalah kesihatan kanak-kanak seperti batuk, kembung perut, mual, radang tekak dan perut memulas. Biji buah pelaga juga dikatakan boleh menghalang penyimpanan gas yang tidak baik dalam badan terutama sekali dalam usus.

Mengawal obesity
Buah pelaga yang telah ditumbuk halus dan kemudiannya dicampurkan dengan air boleh digunakan untuk merawat lenguh-lenguh badan. Cara yang sama juga dikatakan boleh mengatasi masalah obesiti. Buah pelaga dikatakan mampu membersihkan buah pinggang dan hempedu.
Walaupun terdapat pelbagai kegunaan dan khasiat buah dan biji pelaga, namun begitu penggunaannya perlulah mendapat nasihat daripada pengamal perubatan terlebih dahulu untuk mengelak kemudaratan di kemudian hari.

• Bagus untuk kesihatan kardiovaskular: Kajian penyelidikan yang dijalankan di Jabatan Farmakologi dan Pharmaceutics, Kolej Farmasi, King Saud University, Arab Saudi menunjukkan bahawa pentadbiran buah pelaga untuk keadaan kardiovaskular menunjukkan degupan jantung yang lebih rendah atau irama terkawal dan hipertensi terkawal.

•Perlindungan terhadap penyakit gastro-usus: Pelaga telah digunakan secara tradisional dalam Sistem Perubatan Unani, Ayurveda dan perubatan Cina sebagai ubat gangguan gastrousus. Ekstrak metanol dari buah pelaga adalah komponen yang membantu dalam mengawal gangguan gastrousus seperti ke asidan, kembung, kekejangan perut, dan lain-lain

•Merawat gangguan kencing: Dalam rawatan sisitem Unani dan Ayurveda, buah pelaga telah digunakan sebagai ubat bagi penyakit jangkitan salur kencing seperti cystitis, nefritis, dan gonorrhoea.

• Anti-murungan (depresi). Pelaga dipercayai mempunyai sifat-sifat anti-kemurungan. Pati minyak (essential oil) buah pelaga adalah salah satu minyak utama yang diguna dalam terapi aroma. Ia bukan sahaja digunakan untuk kemurungan, tetapi juga untuk menyembuh pelbagai penyakit lain terdiri daripada gangguan perut hingga ke penyakit paru-paru.

• Ciri-ciri Anti-radang: Menurut rawatan Ayurveda, buah pelaga adalah baik untuk sakit otot dan sendi.

•Buah pelaga boleh digunakan sebagai ubat asma dan lain-lain masalah pernafasan

•Meningkatkan peredaran Darah: Dalam terapi tradisional seperti terapi aroma, buah pelaga telah digunakan untuk menyembuhkan gejala asma dan bronchitis dan bronkitis dengan meningkatkan peredaran darah ke paru-paru

• Baik Untuk Loya Dan Muntah-Muntah: Secara tradisi, buah pelaga telah digunakan sebagai ubat rawatan untuk loya (nausea). Buah pelaga merupakan tonik dan perangsang yang berkesan dan baik untuk loya dan muntah.

• Sakit tekak: Untuk sakit tekak, buah pelaga bertindak sebagai penawar yang baik. Buah pelaga dan kayu manis kedua-duanya boleh direbus di dalam air dan boleh digunakan untuk berkumur setiap pagi untuk mengawal sakit tekak.

• Penyegar Nafas: Buah pelaga boleh dikunyah sebagai penyegar nafas. Perisa dan aroma yang terhasil dari buah pelaga adalah disebabkan dari kehadiran minyak pati. Maka tidak hairanlah, kalau minyak pati pelaga digunakan sebagai salah satu bahan dalam gula getah (chewing gums).

Past | Future